Hoe vind je de beste afstudeerstage: 9 handige tips

9 april 2023

Een afstudeerstage is een van de meest belangrijke stappen in de carrière van een student. Het biedt hen de kans om praktische ervaring op te doen in een specifieke branche waar ze voor leren, terwijl ze tegelijkertijd hun theoretische kennis kunnen toepassen. Het vinden van de juiste afstudeerstage blijkt echter nog vaak een uitdaging te zijn. Hieronder geef ik enkele tips om de beste afstudeerstage te vinden. 

Weet wat je zoekt 

Voordat je begint met zoeken naar een afstudeerstage, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je zoekt. Bepaal welke branche je interessant vindt, welke functies of projecten aansluiten bij je vaardigheden en ervaring en in welke regio je de stage wilt lopen. Ook is het handig om te kijken of de vacature een afstudeerstage betreft. Sommige bedrijven willen namelijk enkel meewerkstagairs aannemen. 

Gebruik je netwerk 

Praat met mensen die werken in de branche waarin je geïnteresseerd bent, en vraag of zij op de hoogte zijn van vacatures of openstaande positie. Laat je CV en motivatiebrief zien aan deze mensen, zodat zij je kunnen aanbevelen bij werkgevers. Je netwerk reikt vaak verder dan je denkt. 

Zoek gericht 

Er zijn relatief veel vacatures beschikbaar voor afstudeerstages, dus het is belangrijk om gericht te zoeken. Gebruik vacaturebanken die specifiek gericht zijn op afstudeerstages. Denk bijvoorbeeld aan websites als Integrand. Ook kun je zoeken op websites van bedrijven of organisaties die werkzaam zijn in de branche waarin je geïnteresseerd bent. 

Maak een goede eerste indruk 

Zorg ervoor dat je CV en motivatiebrief op orde zijn voordat je solliciteert. Qua uitstraling en inhoud moet je CV een heldere en overzichtelijke indruk geven en je motivatiebrief moet duidelijk en overtuigend zijn. 

Wees flexibel 

Houd in gedachten dat de perfecte afstudeerstage misschien niet altijd beschikbaar is. Wees flexibel en overweeg ook stageplekken die misschien niet helemaal aansluiten bij je wensen, maar wel goede ervaring kunnen opleveren. In de praktijk blijken studenten uiteindelijk vaak heel erg tevreden met hun keuze. 

Doe onderzoek 

Voordat je solliciteert, is het belangrijk om onderzoek te doen naar het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert. Leer over hun missie, visie, producten of diensten, en hoe deze aansluiten bij de branche waarin je geïnteresseerd bent. Dit kan je helpen om een specifieke en overtuigende motivatiebrief te schrijven en laat een goede indruk achter bij een sollicitatiegesprek. 

Wees enthousiast 

Laat zien dat je enthousiast bent over de stageplek en de branche waarin je geïnteresseerd bent. Dit kan door vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek of door proactief te zijn in het opbouwen van contacten. Laat zien wat je al doet in het werkveld of vertel waarom je ernaar uitziet om bepaalde werkzaamheden te gaan doen of leren. Enthousiasme werkt aanstekelijk en verhoogd dus je kans op het bemachtigen van de plek. 

Wees geduldig 

Het vinden van de juiste afstudeerstage kan tijd kosten. Wees geduldig en blijf zoeken totdat je de stage gevonden hebt die bij je past. Dat is niet altijd de eerste of de tweede, wees je daarvan bewust. 

Facebook
Twitter
LinkedIn