Dit moet je weten over de Bitcoin

5 juli 2022
Bitcoin

Bitcoin is een digitale munt die in 2009 werd gecreëerd. Het is de eerste in zijn soort, en is uniek omdat er een eindig aantal bitcoins kan worden gemijnd. Bitcoin werkt op een blockchain-technologie, een openbaar grootboek waarin alle transacties worden geregistreerd. In dit artikel wordt uitgelegd wat bitcoin is, hoe het werkt en hoe je zelf kunt investeren in deze digitale valuta.

Wat is Bitcoin

Bitcoin is een gedecentraliseerde munt, wat betekent dat ze niet onder controle staat van een regering of financiële instelling. Bitcoin transacties worden geverifieerd door een netwerk van computers die miners genoemd worden. Miners gebruiken krachtige computerprocessors om complexe wiskundige problemen op te lossen, en verifiëren en registreren daarbij alle bitcoin transacties. Wanneer een nieuw blok transacties geverifieerd en aan de blockchain toegevoegd wordt, ontvangt de mijnwerker die de puzzel oploste een beloning van nieuw geslagen bitcoins.

De totale voorraad bitcoins is afgetopt op 21 miljoen, en in 2019 zijn er ongeveer 17 miljoen gemijnd. Omdat er een beperkte voorraad bitcoins is, is hun waarde in de loop van de tijd gestegen. In 2010 was één bitcoin minder dan $ 0,01 USD waard. In december 2019 was één bitcoin meer waard dan $19.000 USD.

Hoe Bitcoin werkt

Bitcoin transacties worden vastgelegd in een openbaar grootboek dat de blockchain heet. Alle bitcoin gebruikers hebben een “portemonnee” waarin hun bitcoins worden bewaard. Wanneer je bitcoins wilt versturen of ontvangen, stuurt je portemonnee een transactieverzoek naar het netwerk van mijnwerkers. De miners verifiëren dan de transactie en voegen ze aan de blockchain toe. Als de transactie eenmaal aan de blockchain is toegevoegd, is ze definitief en kan ze niet meer teruggedraaid worden.

Waarom is Bitcoin zo populair

Bitcoin is populair omdat het een nieuwe en vernieuwende manier is om waarde op te slaan en over te dragen. Bitcoin is ook populair omdat het gedecentraliseerd is, wat betekent dat het niet gecontroleerd wordt door een overheid of financiële instelling. Bitcoin transacties zijn snel en goedkoop, en kunnen gedaan worden zonder dat je een bankrekening of creditcard nodig hebt.

Investeren in Bitcoin

Coinbase is een van de populairste cryptocurrency beurzen, waarmee gebruikers bitcoin, Ethereum, Litecoin en andere cryptocurrencies kunnen kopen en verkopen. Je kunt hier een Coinbase account aanmaken

Een andere populaire optie om bitcoin te kopen en verkopen is Gemini Exchange. Gemini stelt gebruikers in staat te handelen in US dollars, euro’s, Britse ponden, Japanse yen en meer.

Kraken is een andere populaire cryptocurrency exchange die handel in meerdere valuta’s biedt, waaronder Canadese dollars, US dollars, euro’s, Britse ponden en Japanse yen. Je kunt hier een Kraken account aanmaken

Als je in bitcoin wilt investeren, moet je een cryptocurrency wisselrekening openen en er geld op storten. Je kunt dat geld dan gebruiken om bitcoins te kopen. Het is belangrijk te onthouden dat de waarde van bitcoin vluchtig is, en heel snel kan stijgen of dalen. Je moet alleen geld investeren dat je bereid bent te verliezen.

Als je in bitcoin investeert, is het ook belangrijk je portefeuille te diversifiëren door ook in andere cryptocurrencies te investeren. Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash zijn allemaal goede opties voor meer spreiding.

Let op: dit is geen financieel advies. Het is belangrijk om te allen tijden jezelf in de materie te verdiepen.

Facebook
Twitter
LinkedIn